II. liga: Dvě remízy a výhra pro Astru „B“ z prvního kola

sobotu 12. října jsme v Praze – Braníku zahájili nový ročník dlouhodobé soutěže družstev, II. regionální ligy pro Prahu a střední Čechy. V omlazené sestavě, kterou letos máme k dispozici, chyběla pouze Andy – naše Áčko se jako tradičně potýkalo s nedostatkem hráčů. Za Astru „B“ tak nastoupili: Duc Trung Dinh (Dan), Vojtěch Havránek (Růženka), Jan Jouda, Lukáš Myšák, Viktor Malý, Emma Hanzlová a Alžběta Kobyláková. Drobnou komplikací se stala Vojtova neschopnost zaznamenat zvuk vlastního budíku. Probudil ho až náš telefonát s dotazem, zda hodlá na první kolo dorazit. Nakonec to zvládl poměrně svižně, ale do prvního utkání už zasáhnout nemohl.

TJ Astra ZM Praha „B“ – TJ Astra ZM Praha „C“ 4:4

Nováček soutěže, naše Céčko, poskládalo poměrně solidní sestavu. S hráči, kteří loňské sezóny působili v našem Béčku, nebo i v Áčku, tak došlo i na souboje dlouholetých spoluhráčů. V prvních dvouhrách se utkali Lukáš s Tomem W., respektive Viki se Zdeňkem S. Lukáš svůj zápas vyhrál, i přes nastavení v druhém setu. Viki naopak těsně nezvládl závěr prvního setu, a v druhém už měl Zdeněk výrazně navrch. Bod z mixu připadl na naši stranu po dobrém výkonu Joudyse s Bětkou, kteří si poradili s Vaškem T./Kačkou K. Danovi se ve třetí dvouhře nepodařilo najít recept na solidní hru Vovy R., i když v druhém setu byl hodně blízko. Další bod pro nás získali JoudysVikim na prvním deblu, jejich agresivní a nátlaková hra slavila úspěch proti dvojici Zdeněk S./Tom. W. Ve dvouhře žen se pokašlávající a nevyspalá Emma střetla s Kačkou O. Emma se pořádně rozehrála až ve druhém setu, který vyhrála, ale ve třetím už nedokázala udržet kvalitu úderů ani pohybu, a bod šel na stranu soupeře. Ve druhé čtyřhře jsme živili šanci na bod, když Lukáš s Danem dovedli zápas proti Mňéřovi/Vovovi R. do třetího setu. V něm se ale soupeřům povedlo vnutit našim svůj styl hry, ve kterém byli lepší, a tak jsme zde bod nezískali. Udržení alespoň remízového výsledku tudíž záviselo na dámské čtyřhře, což vždy každého trenéra týmu musí potěšit. Bětka s Emmou se postavily proti Kačkám K+O, ale výsledek pro nás dopadl OK. I přes to, že Bětce s Emmou nebylo dopřáno si ve čtvrtek na tréninku alespoň vyzkoušet deblovou spolupráci, nám pěknou hrou ve dvou setech uhrály remízu v utkání. Céčko tak získalo (dle mého soudu) poměrně cenný bod, my spíše bod ztratili, ale už vyhlížíme odvedu, a těšíme se na ni!

TJ Astra ZM Praha „B“ – BK Meteor Praha B“ 4:4

S pozměněnou sestavou, obsahující i našeho spáče Vojtu, jsme utkání proti Meteoru (který letošní sestavu mírně posílil) zahájili mixem a druhým singlem. V mixu hrál Lukáš s Bětkou proti Jiráskovi/Titěrové. Soupeř po debaklu z prvního setu usoudil, že lepší bude začít hrát deblově. Toto rozhodnutí se ukázalo jako velmi dobré, a rozhodovalo se tak ve třetím setu. Hráči Meteoru naštěstí nerozpoznali, že jejich nejsilnější postavení je mix naruby s Titěrovou vzadu, a naši se dokázali adaptovat. I díky kvalitnější hře dotáhli třetí set k výhře a k prvnímu bodu pro Astru. Druhý bod získal Vojta v singlu proti Frantovi M., když odmítl nabídku třetího setu v nastavení setu druhého. Dan ve třetí dvouhře sehrál těsný zápas proti Staňkovi. S neoblíbeným soupeřem dotáhl první set do hlubokého nastavení, ale nepovedlo se ho urvat pro nás. I druhý set byl značně vyrovnaný, ale i ten šel na stranu soupeře. Nicméně věřím, že nabyté zkušenosti brzy Dan zúročí a podobné borce bude v budoucnu porážet. Skvělý zápas odehrála Emma ve dvouhře. Proti Šemberové vydřela kvalitní hrou těsně první set, druhý sice prohrála, ale třetí už se značným náskokem dovedla do vítězného konce! Další, dost možná klíčový bod bohužel ztratil Lukáš, ve střetu týmových jedniček odvedl podprůměrný výkon, a v nastavení třetího setu podlehl Pálinkášovi. Nedařilo se ani Vojtovi s Danem ve druhé čtyřhře proti Staňkovi/Frantovi M. V prvním setu těsně, v druhém už jasně podlehli nátlakově-útočné hře. O poslední body vyrazili bojovat na první čtyřhře JoudysVikim, a v ženské čtyřhře Bětka s Emmou. Klukům proti Pálinkášovi/Jiráskovi opět zafungovala dobrá souhra a skvělý útok, a ve dvou setech (ač první byl v nastavení) pro nás získali čtvrtý bod. Holky proti tradiční dvojici Titěrová/Šemberová hezky překvapily ziskem prvního setu. Neporazitelnost této dvojice se nám však v následujících setech stále nepodařilo prolomit, a utkání tak skončilo remízou.

TJ Astra ZM Praha „B“ – SK Hamr B6:2

Poslední utkání dne jsme rozehráli rovnou několika zápasy, díky většímu množství volných kurtů. Bod z první dvouhry se nám povedlo uhrát zásluhou Lukáše, který v utrápeném zápase nevalné kvality porazil Skláře v těsném nastavení třetího setu. Dvouhra žen pro nás byla rovněž úspěšná. Emma proti Tománkové dokázala držet tempo, a i přes vyšší faktor ořezávání a diskuzí, než jsme zvyklí, udržela vysokou úroveň hry a zaslouženě vyhrála ve třech setech. Z první čtyřhry odešli JoudysVikim opět vítězně, Sklářovi/Fuksovi nedali herně a bodově žádnou šanci. Ve druhé dvouhře dokázal Vojta proti Mutlovi vyhrát pouze první set. Druhý takticky odevzdal, aby pošetřil sílu, ale chyba přišla záhy, kdy třetí set s nepříjemným levákem prohrál. Dan si naopak ve třetí dvouhře zlepšil chuť, kdy běhavému Klímovi stačil, jak herně, tak fyzicky, a zvítězil ve dvou setech. Prokázal i dobrou orientaci na kurtu, když při matchballu za stavu 20:19 správně pustil soupeřův pěticentimetrový aut. Vítězný pátý bod nám dodaly Bětka s Emmou v královské disciplíně, když porazily Haškovcovou/Herčíkovou, s poklidným výsledkem (24:22 v druhém setu). Holky tak ukázaly, že se jim dnes hra dařila, a zaslouží pochvalu. Joudys s Bětkou následně ovládli mix na tři sety nad Mutlem/Haškovcovou. V prvním setu udělali naši zbytečně moc nevynucených chyb, ale v dalších dvou již hru kontrolovali. Tím rovněž Joudys udržel neporazitelnost v této soutěži (snad bude trvat co nejdéle). Poslední zápas o skóre, druhá čtyřhra, přinesla střet Vojty s Danem proti Tepliakovovi/Klímovi. Vyrovnaná hra přinesla rozuzlení až v nastavení třetího setu, kde se z bodu radoval soupeř.

Účast v tradičním restauračním zařízení, kde pravidelně po družstvech provádíme pozápasovou analýzu, byla slabší než obvykle, ale stále slušná. Dvě remízy a výhra z prvního kola není špatný výsledek, ač jsme možná měli ambice i na lepší. Soutěž je ale dlouhá, a věříme v to, že se nám bude dařit dále se zlepšovat, přijet vždy v plné sestavě, vyhnout se moc tichým budíkům a vyhnout se nemocím. Druhé kolo nás čeká až na konci listopadu, opět na kurtech Hamru.

Autor: L.M.